Dietetyk Warszawa, odchudzanie Warszawa

RSS Feed Youtube Facebook Instagram

wtorek, 17 maja 2016

Sałatka z kiełkami słonecznika

Próbowaliście kiedyś sami założyć hodowlę kiełków? Nie jest to trudne, a sprawia bardzo dużo radości :) Warto wzbogacić swoją dietę o kiełki, ponieważ zawierają one witaminy m.in. A, C, B1, B6, E, H oraz składniki mineralne. Te młode rośliny bogate są w błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe. Cała ich garść zawiera tylko 10 kcal, dlatego można spożywać je również podczas odchudzania. Dzisiaj przedstawiamy pomysł na sałatkę z kiełkami słonecznika oraz brązowym ryżem.

kiełki słonecznika, sałatka z kiełkami

Trudność (1-4): 1
Czas przygotowania: 5 minut + czas ugotowania ryżu
Składniki (na 1 porcję):
50g ryżu brązowego (pół torebki)
30g kiełków słonecznika (samodzielnie wyhodowanych lub kupionych w sklepie)
5g nasion słonecznika (łyżeczka)
30g kukurydzy konserwowej (2 łyżki)
50g awokado
40g suszonych pomidorów w oleju (2 duże plastry)
Sposób przygotowania:
1. Ugotować ryż zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu.
1. Pokroić na mniejsze cząstki awokado oraz suszone pomidory.
2. Wymieszać wszystkie składniki: ugotowany ryż, kiełki, pomidory, awokado, kukurydzę, nasiona.
Wartość odżywcza (1 porcja):
energia: 330 kcal
białko: 7,6 g
tłuszcz: 14,8 g
węglowodany: 50,3 g
w tym błonnik: 8,6 g

kiełki słonecznika, kiełkownica, hodowla kiełków

Nasza hodowla kiełków słonecznika ! :)

Udostępnij:

0 komentarze:

Prześlij komentarz