Dietetyk Warszawa, odchudzanie Warszawa

RSS Feed Youtube Facebook Instagram

czwartek, 9 czerwca 2016

Dietetyczna pizza

Czy można jeść pizzę będąc na diecie? Odpowiedź na to pytanie na szczęście brzmi tak! Musimy jednak pamiętać, aby odpowiednią ją zmodyfikować. Najlepiej jeżeli przygotujemy pizzę samodzielnie, wtedy będziemy pewni jej składu. O czym musimy pamiętać? 
  • Spód pizzy nie powinien być za gruby i warto chociaż część, a najlepiej całą porcję jasnej mąki zamienić na żytnią pełnoziarnistą. Dzięki temu wzbogacimy pizzę w błonnik i składniki mineralne oraz dłużej będziemy czuć się najedzeni.
  • Warzywa powinny stanowić główny element naszego posiłku. Nie bójmy się eksperymentować z nowymi smakami. Im więcej warzyw na pizzy, tym lepiej!
  • Warto pamiętać o dodaniu do naszej pizzy pełnowartościowego białka, jego źródłem będzie na przykład zaproponowany łosoś, kurczak, jajko czy nasiona roślin strączkowych.
  • Pizza często kojarzy nam się z dużą ilością ciągnącego się żółtego sera. Niestety jest on źródłem cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego jego ilość powinna być kontrolowana. Ograniczmy się do dodania 1-2 plasterków sera na pizzę. Jeżeli ktoś odchudza się lepszym rozwiązaniem będzie zamiana żółtego sera na mniej kaloryczną mozzarellę lub ser ricotta. 

dietetyczna pizza, błonnik, dieta, odchudzanie
Trudność (1-4): 2
Czas przygotowania: do 1h
Składniki (na 1 pizzę, 2 porcje):
ciasto:
110g mąki razowej (szklanka)
15g świeżych drożdży
10g oleju np. rzepakowego (łyżka)
zioła np. bazylia, oregano, tymianek, czomber
ciepła woda (ok. pół szklanki)

składniki na wierzch pizzy:
20g sera np. oscypek, kozi lub inny
20g rukoli
50g kukurydzy
100g łososia
100g cukinii
20g oliwek
50g koncentratu pomidorowego
40g cebuli

Przygotowanie:
1. Wymieszać składniki na ciasto: mąkę, drożdże, olej i zioła. Dolewać ciepłą wodę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
2. Ciasto wyrabiać i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
3. W międzyczasie cukinię, cebulę, łososia, ser pokroić na drobniejsze kawałki.
4. Gdy ciasto urośnie, rozwałkować je i ułożyć na blaszce.
5. Posmarować ciasto koncentratem pomidorowym, a następnie ułożyć na wierzchu resztę składników.
6. Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 20 minut. 

Wartość odżywcza (1 porcja - pół pizzy):
energia: 370 kcal
białko: 19,7 g
tłuszcz: 12,4 g
węglowodany: 55,0 g
błonnik: 9,8 g
Udostępnij:

0 komentarze:

Prześlij komentarz