Dietetyk Warszawa, odchudzanie Warszawa

RSS Feed Youtube Facebook Instagram

niedziela, 8 września 2013

Koktajl malinowy ze stokrotkami

Kefir to napój wywodzący się z Kaukazu. Tamtejsza ludność chcąc uchronić mleko przez zepsuciem poddawała je fermentacji otrzymując orzeźwiający mleczny napój. 
Kefir to bogate źródło wartościowego, chudego białka, witaminy D oraz wapnia. Bez obaw mogę je pić osoby z nietolerancją laktozy, gdyż jej zawartość w kefirze jest znikoma. Kefir zawiera probiotyki (Steptococcus lactis, Lactobacillus caucasicus, L. casei, L. brevis) poprawiające trawienie i wzbogacające florę bakteryjną jelit.
Prozdrowotne odmiany drożdży obecne w kefirze (m. in. Candida kefir, Candida pseudotropicalis, Saccharomyces kefir) eliminują z organizmu chorobotwórcze gatunki drożdży.
Kefir ma lekko kwaśny odczyn, dlatego warto łączyć go z produktami alkalizującymi np. owocami.
Zachęcam Was do eksperymentowania z jadalnymi kwiatami. Do kefiru idealnie pasują stokrotki, których biało-żółte kwiaty mają lekko miętowy smak. Z kwiatów stokrotki można zrobić również herbatę na przeziębienie, zupę, dodać do twarożku lub ozdobić nimi ciasto. 


 odchudzanie przez internet



Trudność (1-4): 1
Czas przygotowania: ok. 5 min.

Składniki (1 porcja):
maliny-80 g (1 garść)
kefir 2%-150 g (1 opakowanie)
kwiaty stokrotki-1 garść

Sposób przygotowania:
Zmiksuj kefir z malinami. Przelej do szklanki i ozdób stokrotkami.

Wartość odżywcza:
energetyczność-111 kcal
białko-5,1 g
tłuszcz-3,0 g
węglowodany-7,1 g  w tym:
błonnik: 8 g

Pora Diety - odchudzanie przez internet
Udostępnij:

0 komentarze:

Publikowanie komentarza