Dietetyk Warszawa, odchudzanie Warszawa

RSS Feed Youtube Facebook Instagram

poniedziałek, 2 grudnia 2013

Hamburger ,,Ciecioreks"

Po pizzy, pierogach, sushi i kebabach przyszedł czas na hamburgery. To własnie one są ostatnio najpopularniejszym fast-foodem. Mimo, że nie jadamy ich już w sieciach takich jak Mc Donald, a w małych knajpkach, nie zmienia to jednak faktu, że hamburgery były i są bombą kaloryczną. Możemy temu zaradzić zamieniając wysokokaloryczną i tłustą wołowinę na pełną chudego białka, witamin i składników mineralnych ciecierzycę.
Ciecierzyca (groch włoski) to roślina strączkowa mająca szerokie zastosowanie w kuchni. Wyrabia się z niej mąkę, która z powodzeniem może zastępować mąkę pszenną w przypadku alergii na gluten. Ciecierzyca jest popularna w krajach śródziemnomorskich. Najsłynniejsza potrawą z ciecierzycy jest humus czyli pasta do smarowania chleba i dodatek do głównych dań. Ciecierzyca w Polsce zyskuje coraz większą popularność zwłaszcza wśród wegetarian. Ze względu na dużą zawartość białka (25%) z powodzeniem może zastępować mięso. Dla porównania mięso z piersi z kurczaka ma 20% białka. Ciecierzyca jest również bogata w potas, witaminy z grupy B, żelazo i błonnik. Nie muszę też dodawać, że jest niskokaloryczna i po prostu pyszna!

dieta onlinedieta online


Trudność (1-4): 1
Czas przygotowania: ok. 40 min

Składniki (2 porcje):
Bułka grahamka -1 szt.
Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
Ciecierzyca konserwowa -240 g (1 puszka)
Jajko - 1 szt.
Sałata - 4 liście
Pomidor - 2 plastry
Papryka słodka
Papryka ostra
Pieprz, sól

Sposób przyrządzenia:
1. Ciecierzycę odsączyć z zalewy i obmyć zimną wodą. 
2. Zmiksować (nie na gładką masę!),
3. Dodać jajko, oliwę z oliwek, paprykę (wg. uznania)  pieprz i sól do smaku. Wymieszać.
4. Piec w piekarniku (220°C) przez ok.  35 min.
5. Ułożyć kotlet na bułce, dodać plaster pomidora i sałaty.

Wartość odżywcza (1 porcja):
energetyczność: 440 kcal
białko: 21,8 g
tłuszcz: 7,7 g
węglowodany: 82,2 g
w tym błonnik: 12,7 g


Pora Diety - dieta online






Udostępnij:

0 komentarze:

Prześlij komentarz