Dietetyk Warszawa, odchudzanie Warszawa

RSS Feed Youtube Facebook Instagram

piątek, 13 maja 2016

Amarantusowa tarta z jabłkami i cynamonem

Dlaczego warto wypróbować ten przepis?


jabłka, deser, amarantus
1. Nasza tarta zawiera mniej cholesterolu niż taka standardowa przygotowana na kruchym cieście z masłem.
2. Dzięki mące żytniej razowej oraz amarantusowej jest źródłem błonnika oraz wielu składników mineralnych.
3. 100g tarty zawiera tylko 150kcal, dlatego możesz ją jeść nawet, gdy jest to Pora Diety !






Trudność (1-4): 2
tarta z jabłkiem, tarta bez masła, amarantus
Czas przygotowania: 15 minut
+ 70 minut czekania

Składniki (6 porcji):

Na spód tarty:
2 jajka
200g mąki amarantusowej
150g mąki żytniej razowej
100ml jogurtu naturalnego
50g cukru trzcinowego

Na górę tarty:
3 duże jabłka
cynamon
jogurt naturalny do udekorowania

Sposób przygotowania:
1. Dokładnie wymieszać składniki przeznaczone na spód tarty (jeżeli ciasto jest zbyt suche - dodać więcej jogurtu, jeżeli zbyt mokre - podsypać mąką), całość zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut.
2. Wyłożyć ciasto na foremkę na tartę, podziurawić widelczykiem i podpiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C.
3. W między czasie umyć jabłka i pokroić razem ze skórką w plasterki / kostkę lub inny dowolny kształt.
4. Po upływie 10 minut ułożyć na tarcie pokrojone jabłka. Całość posypać cynamonem i piec dalej w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 150 °C.
5. Spożywać tartę (również gdy jest się na diecie) z jogurtem naturalnym.

Wartość odżywcza (1 porcja):
energia: 260 kcal
białko: 6,9 g
tłuszcz: 3,5 g
węglowodany: 57 g
w tym błonnik: 7,2 g





Udostępnij:

0 komentarze:

Publikowanie komentarza