Dietetyk Warszawa, odchudzanie Warszawa

RSS Feed Youtube Facebook Instagram

wtorek, 24 maja 2016

Indyjski dal z soczewicy

Dal (dahl) jest to określenie stosowane w kuchni indyjskiej na potrawy przyrządzane z nasion roślin strączkowych. Przedstawiamy Wam przepis na indyjski gulasz przygotowany na bazie soczewicy z dodatkiem mleczka kokosowego. Danie to można spożywać z pieczywem, kaszą czy ryżem, ale bez dodatków będzie równie dobrze smakowało. Jeżeli chcesz wzbogacić swoją dietę o proste dania pochodzące z różnych zakątków świata, ten przepis jest właśnie dla Ciebie! 

indyjski dal, soczewica, kuchnia świata

Trudność (1-4): 2
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki (na 8 porcji):
500g soczewicy (czerwonej lub zielonej)
1 duża cebula
1 puszka mleczka kokosowego
1 puszka pomidorów lub 3 świeże pomidory
30g pestek dyni (2 garście)
pół słoika suszonych pomidorów odsączonych z oleju
przyprawy - imbir, kolendra, kurkuma, suszona papryka, kmin, cynamon

Przygotowanie: 
1. Ugotować soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Podsmażyć cebulę i suszone pomidory w głębokiej patelni typu wok (nie trzeba dodawać więcej oleju, ponieważ suszone pomidory wchłonęły już jego wystarczającą ilość).
3. Dodać świeże pomidory lub z puszki, mleczko kokosowe oraz ugotowaną soczewicę.
4. Całość gotować ok. 5 minut, na koniec doprawić - imbirem, kolendrą, kurkumą, cynamonem, suszona papryką i kminem, dodać pestki dyni.

Wartość odżywcza (1 porcja):
energia: 350 kcal
białko: 17 g
tłuszcz: 16,8 g
węglowodany: 41,3 g
w tym błonnik: 9,2 g

Udostępnij:

0 komentarze:

Prześlij komentarz