Dietetyk Warszawa, odchudzanie Warszawa

RSS Feed Youtube Facebook Instagram

środa, 29 czerwca 2016

Dlaczego warto gotować na parze?

Wszyscy wiemy, że nasza dieta powinna zawierać dużo ryb, ale jak przygotować rybne danie, aby było zdrowe? Chcielibyśmy zaproponować Wam łososia gotowanego na parze. Dlaczego właśnie tą techniką?
  • Podczas gotowania na parze, nie powstają toksyczne, rakotwórcze związki (np. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne), tak jak w przypadku smażenia, grillowania czy pieczenia. Wynika to ze stosowania niższej temperatury obróbki podczas gotowania na parze.
  • Mniejszym stratom ulegają witaminy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, których ryby są źródłem.
  • Dania dzięki gotowaniu na parze są soczyste i delikatne, a nie "wysuszone".
  • Łosoś przygotowany tą metodą będzie lżej strawny. 
  • Gotowanie na parze polecane jest osobom odchudzającym się, ponieważ potrawy przygotowane tą techniką, w porównaniu ze smażeniem w tłuszczu, będą zawierały mniej kalorii.

Mamy nadzieję, że czujecie się przekonani do gotowania na parze i wypróbujecie nasz szybki i prosty przepis na łososia z papryką i brązowym ryżem. Smacznego!

gotowanie na parze, ryba, obiad

Trudność (1-4): 2
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki (na 1 porcję):
80g łososia
2 plasterki cytryny
garść rukoli
75g ryżu brązowego (3/4 paczki)
100g papryki
30-40g cebuli
pieprz, zioła według uznania

Przygotowanie: 
1. Ugotować brązowy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu,
2. Umyć łososia, skropić sokiem z cytryny i doprawić.
3. Pokroić paprykę i cebulkę.
4. Łososia i warzywa gotować na parze ok.15-20 minut.
5. Posiłek można podać z rukolą skropioną sokiem z cytryny.

Wartość odżywcza (1 porcja):
energia: 401 kcal
białko: 21,0 g
tłuszcz: 11,7 g
węglowodany: 60,8 g
w tym błonnik: 8,5 g
Udostępnij:

0 komentarze:

Prześlij komentarz