Dietetyk Warszawa, odchudzanie Warszawa

RSS Feed Youtube Facebook Instagram

niedziela, 19 czerwca 2016

Sałatka z granatem

Dlaczego warto wprowadzić do diety granaty? Zawierają one bardzo dużo antyoksydantów - swoją barwę zawdzięczają antocyjanom, które łagodzą stany zapalne, hamują procesy starzenia i chronią przed nowotworami. Oprócz tego zawierają dużo witamin, szczególnie C oraz K. Nasiona granatu będą stanowiły atrakcyjny dodatek do sałatek, koktajli czy dań z mięsem oraz rybą. Poniżej przedstawiamy przepis na pyszną i niskokaloryczną sałatkę z granatem. Smacznego! 

sałatka z granatem, antocyjany, przeciwutleniacze

Trudność (1-4): 1
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki (na 1 porcję):
pół granatu ok. 100g (w tym 50g samych nasion)
garść kiełków słonecznika ok. 10g
garść mieszanki sałat ok. 10g
50g sera białego typu włoskiego lub 50g chudego sera białego dla odchudzających się

Przygotowanie: 
1. Oddzielić ziarenka granatu od niejadalnych części
2. Pokroić biały ser na mniejsze kawałki
3. Wymieszać sałatę, kiełki, serek i granat.

Wartość odżywcza (1 porcja sałatki z chudym, białym serem):
energia: 100 kcal
białko: 10,6 g
tłuszcz: 0,9 g
węglowodany: 13,15 g
w tym błonnik: 2,4 g

Udostępnij:

0 komentarze:

Prześlij komentarz