Dietetyk Warszawa, odchudzanie Warszawa

RSS Feed Youtube Facebook Instagram

piątek, 3 czerwca 2016

Sałatka ze szparagami, truskawkami i parmezanem

Sezon na szparagi i truskawki jest bardzo krótki, stąd powstał pomysł, żeby przygotować sałatkę składającą się właśnie z tych składników. Szparagi powinny jak najczęściej znaleźć się w naszej diecie ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego (szczególnie ważnego dla kobiet w ciąży) i innych witamin z grupy B oraz witaminy C, A, błonnika i składników mineralnych.
kwas foliowy, szparagi, truskawki
Trudność (1-4): 2
Czas przygotowania: 20 - 25 minut
Składniki (na 1 porcję):
200 g szparagów
100 g truskawek
15 g oliwek
20 g rukoli (garść)
10 g startego parmezanu (łyżka)
10 g oleju rzepakowego (łyżka)
5 g suszonych jagód goji (łyżeczka)

Przygotowanie: 
1. Ugotować szparagi.
2. Zetrzeć parmezan.
3.Wymieszać wszystkie składniki.
4. Na koniec skropić sałatkę łyżką oleju rzepakowego.

Wartość odżywcza (1 porcja):
energia: 210 kcal
białko: 8,3 g
tłuszcz: 14,4 g
węglowodany: 17,4 g
w tym błonnik: 5,2 g

Udostępnij:

0 komentarze:

Prześlij komentarz