Dietetyk Warszawa, odchudzanie Warszawa

RSS Feed Youtube Facebook Instagram

środa, 15 czerwca 2016

Wegańskie naleśniki

Dieta wegańska stanowi prawdziwe wyzwanie! Czasami trzeba mocno się natrudzić, aby znaleźć odpowiedni zamiennik dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Próbowaliście kiedyś zrobić naleśniki bez jajek? Jaja w cieście naleśnikowym pełnią funkcję "spoiwa". Czym je w takim razie zastąpić? Najprościej wykorzystać do tego celu zmielone płatki owsiane. Sprawią, że ciasto nie rozpadnie się. O czym jeszcze należy pamiętać podczas przygotowywania wegańskich naleśników? Posiłek będzie odpowiednio zbilansowany, jeżeli dodamy do niego źródło pełnowartościowego białka. To już jest prostsze zadanie, można na przykład (jak w przepisie) posmarować naleśniki pastą przygotowaną z roślin nasion strączkowych. Smacznego!

wegańskie naleśniki, bez jajek, amarantus

Trudność (1-4): 2
Czas przygotowania: do 30 minut
Składniki:
składniki na ciasto naleśnikowe (na ok. 3 porcje - 6 naleśników):
3/4 szklanki mąki z nasion amarantusa ok. 90g
1/4 szklanki mąki owsianej/ zmielonych płatków owsianych ok. 25g
ok. 1 szklanki mleka roślinnego np. sojowego (bez cukru) - ok. 200ml
łyżka oleju do smażenia

składniki na farsz (na 1 porcję - 2 naleśniki):
40g awokado
10g selera naciowego
5g kiełków rzodkiewki
kilka listków bazylii
80g pomidora
30g papryki
50g pasty z warzyw strączkowych (np. zmiksowana soja z suszonymi pomidorami)

Przygotowanie:
1. W misce wymieszać mąkę amarantusową ze zmielonymi płatkami owsianymi, następnie dolewać mleko roślinne aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji "gęstej śmietany".
2. Naleśniki smażyć na patelni cienko posmarowanej tłuszczem.
3. Przygotować farsz - pokroić warzywa na mniejsze cząstki i ułożyć w dowolnej kompozycji.

Wartość odżywcza (1 porcji - 2 naleśniki):
energia: 370 kcal
białko: 16,5 g
tłuszcz: 6,1 g
węglowodany: 45,5 g
błonnik: 10,8 g
Udostępnij:

0 komentarze:

Publikowanie komentarza