Dietetyk Warszawa, odchudzanie Warszawa

RSS Feed Youtube Facebook Instagram

wtorek, 21 czerwca 2016

Zielony omlet

Kilka postów wcześniej pisaliśmy o koktajlach z dodatkiem spiruliny, czyli słodkowodnych alg. Dzisiaj przedstawiamy kolejny pomysł na to, jak wykorzystać je w kuchni. Spirulina nie tylko wzbogaci naszą dietę w wiele istotnych składników odżywczych m.in. białko, witaminy i składniki mineralne, ale również nada naszym potrawom ciekawego, zielonego koloru! :)
spirulina, omlet, superfood, śniadanie

Trudność (1-4): 2
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki (na 1 porcję):
2 jajka
3 łyżki mąki razowej
1 łyżeczka spiruliny
1 łyżka oleju rzepakowego
garść kiełków rzodkiewki
1 pomidor

Przygotowanie: 
1. Roztrzepać jajka i połączyć z mąką i spiruliną.
2. Omlet smażyć na patelni cienko posmarowanej olejem, gdy zarumieni się lekko z jednej strony, przerzucić go na drugą.
3. Omlet można udekorować pomidorami i kiełkami rzodkiewki.

Wartość odżywcza (1 porcja):
energia: 305 kcal
białko: 14,7 g
tłuszcz: 18,5 g
węglowodany: 24,8 g
w tym błonnik: 4,7 g

Udostępnij:

0 komentarze:

Prześlij komentarz