Dietetyk Warszawa, odchudzanie Warszawa

RSS Feed Youtube Facebook Instagram

czwartek, 7 lipca 2016

Krem z mrożonej dyni

Potrawy z dyni kojarzone są zazwyczaj z jesienią, ponieważ to właśnie wtedy mamy na nią sezon. Co jednak gdy latem najdzie nas ochota na dynię? Na szczęście na rynku mamy ją dostępną w formie mrożonej, ma podobny smak i jakość jak ta świeża będąca w sprzedaży jesienią. Nie warto kupować wiosną i latem "świeżej" dyni, ponieważ podczas długiego przechowywania zachodzą w niej niekorzystne procesy chemiczne i dynia traci wiele witamin (szczególnie witaminę C) oraz przeciwutleniaczy. Co można zrobić z mrożonej dyni? Proponujemy pyszny i prosty krem. Ma on mało kalorii (ok 150 kcal w 1 porcji), dzięki czemu można go jeść również na diecie. W przepisie zastąpiliśmy śmietanę gęstym jogurtem, dlatego śmiało można go wypróbować podczas odchudzania się. 

mrożona dynia, pestki dyni, krem z dyni

Trudność (1-4): 2
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki na gar zupy (na ok. 4 porcje):
1 kg mrożonej dyni
włoszczyzna: marchewka, pietruszka, pół selera, pół pora
przyprawy - imbir, gałka muszkatołowa, pieprz, cynamon
woda lub bulion mięsny np. drobiowy ok. litra
gęsty jogurt naturalny np. grecki - 4 łyżki
pestki dyni - 4 łyżki

Przygotowanie: 
1. Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i gotować w wodzie lub mięsnym bulionie. Następnie dodać mrożoną dynię, gdy warzywa będą jeszcze trochę twarde.
2. Całość gotować aż dynia będzie miękka, a następnie zmiksować.
3. Doprawić np. świeżym, startym imbirem, gałką muszkatołową, cynamonem, pieprzem.
4. Zupę podawać z łyżką gęstego jogurtu oraz z łyżką pestek z dyni.

Wartość odżywcza (1 porcja wegetariańska):
energia: 156 kcal
białko: 6,9 g
tłuszcz: 5,3 g
węglowodany: 26,0 g
w tym błonnik: 10,1 g

Udostępnij:

0 komentarze:

Publikowanie komentarza