Dietetyk Warszawa, odchudzanie Warszawa

RSS Feed Youtube Facebook Instagram

piątek, 1 lipca 2016

Pomysł na szybki obiad do pracy

Nawet kiedy mamy mało czasu, powinniśmy zadbać o naszą dietę. Przedstawiamy Wam pomysł na bardzo szybki i prosty obiad, który można zabrać ze sobą na wynos - pełnoziarnisty makaron ze szpinakiem. Bardzo dobrze sprawdzi się w te dni, w które nie mamy ochoty spędzać dużo czasu w kuchni. Warto jest wybierać pełnoziarnisty makaron zamiast białego, ponieważ zawiera więcej błonnika oraz składników mineralnych i ma niższy indeks glikemiczny. Szpinak wzbogaci nasz lunchbox m.in. w beta-karoten, luteinę, kwas foliowy, witaminę C, potas i magnez. Zapraszamy!


makaron, szpinak, szybki obiad

Trudność (1-4): 1
Czas przygotowania: 20-30 minut
Składniki (na 1 porcję):
70g makaronu razowego (suchego)
100g szpinaku świeżego lub mrożonego
20g cebuli
20g oliwek
5g oleju
20g sera np. parmezan lub kozi

Przygotowanie: 
1. Ugotować razowy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W tym samym czasie podsmażyć na łyżeczce oleju posiekaną cebulkę i szpinak, dusić ok 5 minut.
3. Makaron wymieszać ze szpinakiem, oliwkami i startym serem.

Wartość odżywcza (1 porcja):
energia: 372 kcal
białko: 15,4 g
tłuszcz: 12,5 g
węglowodany: 53,6 g
w tym błonnik: 5,1 g
Udostępnij:

0 komentarze:

Prześlij komentarz