Dietetyk Warszawa, odchudzanie Warszawa

RSS Feed Youtube Facebook Instagram

wtorek, 5 lipca 2016

Wege makaron orkiszowy z tofu


Orkisz jest to podgatunek pszenicy. Dlaczego jednak produkty orkiszowe powinny częściej znaleźć się w naszej diecie, niż te ze zwykłej pszenicy? Odpowiedź jest prosta, produkty orkiszowe zawierają więcej wszystkiego, czego potrzebuje nasz organizm, czyli: błonnika, witamin, białka, składników mineralnych i cennych kwasów tłuszczowych. Dzięki większej zawartości błonnika, orkisz będzie pomocny w odchudzaniu. Sprawi, że na dłużej pozostaniemy najedzeni. Orkisz ma niższy indeks glikemiczny, dlatego polecany jest również osobom z cukrzycą i z wahaniami glikemii. Poniżej przedstawiamy pomysł na wykorzystanie produktów orkiszowych w kuchni - makaron orkiszowy z tofu i warzywami. Zapraszamy!

orkisz, tofu, wege

Trudność (1-4): 1
Czas przygotowania: 20-30 minut
Składniki (na 1 porcję):
70g makaronu orkiszowego (suchego)
100g cukinii
100g pomidorów
50g pieczarek
20g cebuli
5g oleju
50g tofu
ząbek czosnku
zioła np. tymianek, bazylia, czomber, oregano

Przygotowanie: 
1. Ugotować orkiszowy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W tym samym czasie podsmażyć na łyżeczce oleju pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, pieczarki, czosnek, cukinię i pomidory.
3. Makaron wymieszać z warzywami i tofu pokrojonym w kostkę. Dusić ok. 5 minut razem z dodatkiem ziół.

Wartość odżywcza (1 porcja):
energia: 359 kcal
białko: 16,3 g
tłuszcz: 9,0 g
węglowodany: 55,1 g
w tym błonnik: 5,7 g
Udostępnij:

0 komentarze:

Prześlij komentarz